Pages

I love my follower

Monday, July 16, 2012

Widuri : Roti Buatan Sendiri

Lepas je Cik Lynna update pasal Nasi Goreng Butter tadi..Cik Lynna terase macam nk update pulak roti buatan sendiri..

Last month (June 2012) hari tu Cik Lynna sempat belajar cara2 buat roti yang sangat lembut dan sedap dari kakak ipar..Alhamdulillah ianye menjadi..Rupenye memang senang banget lah...

Ape je bahan2nye...Tepung Protein Tinggi (khas buat roti), susu tepung, gula, mauripan, mentega, tepung, minyak sayur, telur, air sejuk @ air batu, garam, tepung naik sendiri...itu je bahanye..intinye pulak kite boleh pilih sendiri...macam Cik Lynna...suke Kacang Merah & hijau, sardin, chess, kelapa & serunding ikan bilis..semua bahan inti ni dah siap..tinggal beli je kat kedai...

Bahan2 ni perlu ditimbang dulu..xboleh main masuk je...

Macam akak ipar Cik Lynna memang dah ade mesin roti ni..so Cik Lynna tinggal timbang ikut sukatan je..pastu bahan2 sume masuk dalam mixer..tunggu sampai 15 minit...siap jadi doh...

Biarkan je mesin ni yg uli kite tunggu 15 minit..

Lepas tu boleh la kita buat uli menguli pulak..tapi uli kali ni bukan sebarangan tau..doh yang dah siap tu kene pulak timbang..lebih kurang dalam 50g..kalau lebih @ kurang alamatnye xmenjadilah roti tu..maksud Cik Lynna roti nampak xcantik...

Perlu diingatkan..sebelum tu kene lumurkan sedikit tepung supaya doh xmelekat

Hmmm...nak menggentel tepun ni pun ade caranye..xleh terlalu kasar sangat..nanti tepung 'merajuk'..xnak naik...so kene buat dengan lemah lembut..hehehehehe (banyak songgel pulak)

Jari mesti kene rapat masa nak mengguli..

Oh yerk...ni ade petua..masa nak buat roti...semua unsur2 angin perlu dijauhkan..kipas perlu di matikan exhaust fan perlu ditutup..kenapa? sebab roti tu ada yis @ mauripan..so nak bangi roti tu naik kene tutup kipas..

Roti Sosej..

Lepas siap diuli-uli..kene pulak tunggu dalam 1/2 jam sebelum dibakar..bagi roti tu 'berehat' jap..sementara tunggu naik tu..boleh la kite buat kerja2 sampingan..hihihihi

Roti Chess yang belum dibakar
Roti yang telah siap dibakar

Ok, bile roti kte tadi tu dah naik menggebu..baru la bole dibakar...bakar xlama dalam 5-10 minit je...tapi yang paling best sekali bile kite tengok roti yang tengah dibakar dalam oven tu naik menggebu...

Roti yang sedang dibakar...tengok la roti tu tengah naik...bestnye....
ta..daaaa...ini lah hasinye..roti inti kacang merah
Lepas tu sedia untuk dimakan...yum..yumm...yummm...memang lembut roti ni....nak bagi tau....1kg tepung protein tu boleh dapat 36-40 biji roti size seperti diatas...

Roti bun sardin

Sekian, terima kasih

P/s : sorry gambar pizza yang Cik Lynna buat xsempat diambil..hehehehe...tapi lepas ni Cik Lynna nak belajar buat bende lain pulak selain roti...huhuhuhu..berjayakah..?

No comments:

Post a Comment

Aku orang biase2 jer..

My Photo
Orang biase2 jer.. HAPPY...SIMPLE...HARMONY...

HElLoOoO...

hAvE a NiCe DaY!!!

Blogroll

Blogger templates


ShoutMix chat widget

Blogger news

Blogger templates

Pages