Pages

I love my follower

Tuesday, January 15, 2013

Wangian Haruman Hot Perfume

Perlukah business barangan ini.....? :)

Haruman badan & rumah


P/s : Tak salah mencube...nak try lah!!!

Sunday, January 6, 2013

Kuih Onde-onde Buah Melaka

...ade teka teki ni...banyak2 kuih..kuih ape yang cair di dalam mulut....jawab2 sape yang tey-re sangat tu...hahaha...tau xkuih ape..?? Jawapannye kuih buah melaka..Tak kesah lah ape pun jawapan korang...nak panggil kuih onde2 ke..kuih buah melaka ke..kuih gula melaka ke...tu xkisah...janji kuih ni memang best...tradisional lagi...

Tetiba hari ni bangun tido teringin sangat nak makan kuih ni..tapi mn nak carik time2 cam ni...tengok jam jek..haaa hamik ko dah pukul 10 pagi..ape punye anak dara la ni...memang sah la xde jual... Orang kate buat kuih ni sonang jo...ape bahannye...(sambil garu pale)? Sonang je terus tepon bonda di kampung minta resepi...dengar penuh khusyuk & tawaduq ape bahan2nye dari bonda....A to Z... dan dengan semangat yang penuh berkobau2 aku terus salin baju (xmandi) pegi kedai kat belakang umah ni...

Bahan-bahan :

250g Tepung pulut
2 Sudu makan tepung gandum
1 Cawan air
1 Biji gula melaka (potong dadu)
Pewarna hijau
Garam
Kelapa parut (Suh orang kat kedai tu parut yang putih je..xnk ade kelapa yg hitam)


 Cara-caranya :

1. Tuangkan tepung pulut tadi kedalam mangkuk besar beserta dengan tepung gandum..rata2kan tepung tu.
2. Tuang lagi...ok tuang kan sikit pewarna hijau..kalau takut nak baget..guna sudu kecik..ala sudu free macam kite makan kat KFC tu..

3. Ok..tuang lagi...tuang air dalam adunan tadi kemudia gaul2 hingga tepung tadi menjadi doh...doh tadi jangan terlalu kering dan jangan terlalu lembab sangat...suam2 kuku je..

4. Ambil secubit doh tadi kemudian gentel2 jadi bulat.
5. Ok pastu tekan kat tengah2 doh yang kite dok gentel2 tadi kemudian masukkan gula melaka yang kite potong dadu..kemudian kite gentel lagi bagi bulat...berape banyak kemudian daaa..

6. Panaskan air dalam periuk..tunggu sampai didih.
7. Masukkan doh yang kite gentel2 tu dalam air mendidih..tunggu sampai bende tu terapung2...kalau dah terapung2 tu maknanye kuih tu menjadi..(tunggu dalam 5-8 minit)

8. Masukkan sikit garam dalam kelapa parut tu..kemudian cedok kuih yang dah direbus tu terus lempor dalam kelapa parut tadi...goyang2kan loyang tu bagi kuih tadi bergolek dan kene semua bahagian dengan kelapa. (Dengan cara ni jugak kite dapat membentuk tubuh badan yang cantik lagi gebu)
9. Sedia untuk di ngappp...hehehe

Tadaaaa...


P/S : Selamat mencuba..







Friday, January 4, 2013

Promote : Burger Bakar Rawang in Batu Pahat Johor

Mai..mai...mai...mai sini datang beramai-ramai singgah ke stall burger bakar Rawang...tapi bukan kat Rawang tau...hehehehehe...saspen idok..? tapi kat Batu Pahat Johor...

Sesape yang dok berdekatan dengan BP Walk tu jangan lupe nyingah stall burger bakar ni...korang xnkan nyesal punye...rasenye yang enak dan sedapppppp hingga menjilat sudu garfu...



P/s : Sedapppppp.....

Asam Pedas Ikan Pari

Sebenarnye ni citer tahun lepas punye tapi tahun ni baru nak upload...alangkah semaknye da basi pun!!!! arghhh..lantak la ape korang nak kata...tapi aku nak upload jugak...tak kire

Ala cara nak masak macam korang selalu tu...sonang jo

Bahan-Bahan :

Semestinyalah ikan pari
Bawang putih
Bawang merah
Lada Kering
Daun limau purut
Serai
Halia
Minyak
Air
Kunyit hidup / Serbuk
Asamkeping / Jus limau
Daun kesum
Bunga kantan (ikut suka hati korang lah kalau nak letak)


Cara-Cara :

1. Cuci ikan pari tu bersih2..pas tu rendam ikan tu dengan asam jawa sikit..biar bau hanyir hilang.
2. Potong & rebus lada kering tu kemudian blander dengan bawang putih, bawang merah & halia.
3. Panaskan minyak kemudian tumis bahan2 yang dah di blander tadi...jangan lupe campak sekali kunyit serbuk tu xlupa jugak serai yang korang dah tumbuk sekali dua tu ngan daun limau purut.
4. Tumis sampai menusuk hidung..kalau boleh tumis sampai korang terberesin..tu tandanye masakkan korang hampir2 nak menjadi..
5. kemudian masukkan air..tunggu sampai kuah tu mendidih kemudian baru masukkan daun kesum & bunga kantan biar aroma daun2 tu sebati dengan kuah...
6. Kemudian baru masukkan ikan pari tadi..tunggu hingga mendidih..
7. Yang ni korang jangan lupe pulak nak letak...garam & asam keping (kalau aku suka letak jus limau) biar rase masin2 masam2..Kemudian hidang kan...yumyumyum...pasti lazat..:)


Selamat mencuba...hehehehe

P/s : Alamak aku terlupe nak amik gambar asam pedas ikan pari tu..xsabar sangat nak makan sampai terlupa nak amik gambar..

Aku orang biase2 jer..

My photo
Orang biase2 jer.. HAPPY...SIMPLE...HARMONY...

HElLoOoO...

hAvE a NiCe DaY!!!

Blogroll

Blogger templates


ShoutMix chat widget

Blogger news

Blogger templates

Pages