...ade teka teki ni...banyak2 kuih..kuih ape yang cair di dalam mulut....jawab2 sape yang tey-re sangat tu...hahaha...tau xkuih ape..?? Jawapannye kuih buah melaka..Tak kesah lah ape pun jawapan korang...nak panggil kuih onde2 ke..kuih buah melaka ke..kuih gula melaka ke...tu xkisah...janji kuih ni memang best...tradisional lagi...
Tetiba hari ni bangun tido teringin sangat nak makan kuih ni..tapi mn nak carik time2 cam ni...tengok jam jek..haaa hamik ko dah pukul 10 pagi..ape punye anak dara la ni...memang sah la xde jual... Orang kate buat kuih ni sonang jo...ape bahannye...(sambil garu pale)? Sonang je terus tepon bonda di kampung minta resepi...dengar penuh khusyuk & tawaduq ape bahan2nye dari bonda....A to Z... dan dengan semangat yang penuh berkobau2 aku terus salin baju (xmandi) pegi kedai kat belakang umah ni...
Bahan-bahan :
250g Tepung pulut
2 Sudu makan tepung gandum
1 Cawan air
1 Biji gula melaka (potong dadu)
Pewarna hijau
Garam
Kelapa parut (Suh orang kat kedai tu parut yang putih je..xnk ade kelapa yg hitam)
Cara-caranya :
1. Tuangkan tepung pulut tadi kedalam mangkuk besar beserta dengan tepung gandum..rata2kan tepung tu.
2. Tuang lagi...ok tuang kan sikit pewarna hijau..kalau takut nak baget..guna sudu kecik..ala sudu free macam kite makan kat KFC tu..
3. Ok..tuang lagi...tuang air dalam adunan tadi kemudia gaul2 hingga tepung tadi menjadi doh...doh tadi jangan terlalu kering dan jangan terlalu lembab sangat...suam2 kuku je..
4. Ambil secubit doh tadi kemudian gentel2 jadi bulat.
5. Ok pastu tekan kat tengah2 doh yang kite dok gentel2 tadi kemudian masukkan gula melaka yang kite potong dadu..kemudian kite gentel lagi bagi bulat...berape banyak kemudian daaa..
6. Panaskan air dalam periuk..tunggu sampai didih.
7. Masukkan doh yang kite gentel2 tu dalam air mendidih..tunggu sampai bende tu terapung2...kalau dah terapung2 tu maknanye kuih tu menjadi..(tunggu dalam 5-8 minit)
8. Masukkan sikit garam dalam kelapa parut tu..kemudian cedok kuih yang dah direbus tu terus lempor dalam kelapa parut tadi...goyang2kan loyang tu bagi kuih tadi bergolek dan kene semua bahagian dengan kelapa. (Dengan cara ni jugak kite dapat membentuk tubuh badan yang cantik lagi gebu)
P/S : Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment