BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan merah
Lada kering (dikisar)
2 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Seulas kunyit hidup
Sedikit belacan
3 batang serai
2 biji tomato
5-6 kacang bendi
Daun kesum
Bunga Kantan
Jus limau purut/nipis
Air
Garam secukup rasa
CARA-CARANYA :
1. Basuh & siang ikan (hehehehe)
2. Kisar @ tumbuk bawang besar, bawang putih, halia, kunyit dan belacan. Jangan lupa titik serai sekali.
3. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi dan gaulkan. Kacau sampai naik bau..hehehe
4. Masukkan lada kering yang telah dikisar td..kacau bersama.Biarkan sehingga masak sedikit tunggu 5-7 minit.
5. Masukkan air sedikit demi sedikit..kacau dan biarkan hingga mendidih.
6. Masukkan bunga kantan, daun kesum. Biarkan selama 5 minit hingga mendidih. Kemudian masukkan jus limau nipis/purut (dalam 5 sudu teh besar)dan garam secukup rasa. Kacau dan tunggu hingga mendidih.
7. Masukkan ikan merah yang telah siap di bersihkan. Tunggu sehingga 5-10 minit hingga mendidih. Masukkan kacang bendi dan tunggu hingga 5 minit last sekali masuk tomato..kemudian siap dihidang...
P/S : Kawan2 selalu makan kat restoran kuah asam pedas mesti nampak gelap xnampak merah kan..selalunya tokey kedai dia letak asam jawa terlalu banyak sebab tu kuah jadi gelap..tp resepi Cik Lynna ni guna jus limau purut/nipis..kuahnya rase sedap masam pedas semua cukup rasa..cubelah. Gantikan air asam jawa dengan jus limau..mesti sedap..
SELAMAT MENCUBA!!!!
No comments:
Post a Comment