Bahan-bahan :
1/2 ekor ayam
2 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia @ lengkuas
1 ulas kunyit hidup (kecil)
3 biji kentang
Secubit belacan masak
2 batang serai
2 biji limau nipis
Daun limau purut
1 sudu Garam
1/2 sudu ajinomoto (kalau xnk letak pun xpe)
Cara-caranya :
1. Kisar atau belander bawang besar, bawang putih, halia/lengkuas, kunyit hidup, belacan, serai.
2. Goreng ayam terlebih dahulu dan kentang (Kentang potong memanjang bagi 8 bahagian)
3. Masukkan minyak masak sedikit dan tumis bahan-bahan yang telah dibelander tadi. Tumis sampai naik bau..tunggu 5-10 minit.
4. Masukkan ayam dan kentang yang telah digoreng tadi. Gaul hingga sebati.
5. Masukkan perahan air limau nipis dan daun limau purut dan gaul..pastikan api tidak terlalu kuat dan terlalu perlahan sangat. Biarkan selama 10 minit dan sedia untuk dihidang.
SELAMAT MENCUBA!!!!
1/2 ekor ayam
2 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia @ lengkuas
1 ulas kunyit hidup (kecil)
3 biji kentang
Secubit belacan masak
2 batang serai
2 biji limau nipis
Daun limau purut
1 sudu Garam
1/2 sudu ajinomoto (kalau xnk letak pun xpe)
Cara-caranya :
1. Kisar atau belander bawang besar, bawang putih, halia/lengkuas, kunyit hidup, belacan, serai.
2. Goreng ayam terlebih dahulu dan kentang (Kentang potong memanjang bagi 8 bahagian)
3. Masukkan minyak masak sedikit dan tumis bahan-bahan yang telah dibelander tadi. Tumis sampai naik bau..tunggu 5-10 minit.
4. Masukkan ayam dan kentang yang telah digoreng tadi. Gaul hingga sebati.
5. Masukkan perahan air limau nipis dan daun limau purut dan gaul..pastikan api tidak terlalu kuat dan terlalu perlahan sangat. Biarkan selama 10 minit dan sedia untuk dihidang.
SELAMAT MENCUBA!!!!
Bkn yg semalam ke? ayam masak paprik?
ReplyDeletesemalam xmenjadi papriknye..ubah sikit..
ReplyDeletegambar pun lain kan..akunye camera hp xleh upload gambar..so aku amik gambar mn yg ade jer..ko punye ketam masak lemak mn..? entri lah
ooo..patutla nama lain...
ReplyDeletexleh wat n3..sebab ketam masak lemaknye x menjadi.. x sedap pon.. =)